onsdag 6. juni 2012


Kollasjer
Med tema fra stilhistorien

I denne oppgaven skulle vi lage fire kollasjer med temaer fra stilhistorien. der vi skulle ha 7 forskjellige bilder med eller mer.På skolen gjennomgikk vi stilhistoriene i timen og etter at noen av disse var framført av læreren skulle vi begynne og velge ut hvilken stilhistorie vi skulle lage kollasj til. Jeg valgte å lage kollasjer fra Egyptisk stilhistorie, Art Nouveau, Rokokko og fra barokken.
For å lage kollasjene skulle vi finne bilder på nettet og klippe dem inn i Photoshop og sette det sammen til en kollasj. Vi kunne også velge å tegne forskjellige ting som hadde med stilhistorien og gjøre for å så skanne det inn på Photoshop og jobbe ut i fra det. Noe jeg ikke valgte å gjøre. De fleste bildene jeg brukte fant jeg på forskjellige sider som dukket opp på Google men jeg fant og mange av bildene mine inne på en nettside som heter Art Deviant. Det var viktig at bildekvaliteten på bildene var bra nok for at det skulle funger å forstørre de i Photoshop
Her har du litt mer informasjon om hva som kjennetegner de fire stilhistoriene som jeg valgte å lage kollasj til:


Rokokko:
Rokokko kommer etter barokken rundt midten av 1700-tallet og ordet betyr så mye som Skjell eller ujevn klippeformasjon. Det hele startet i Versailles Og når man hører snakk om Rokokko forbinder man gjerne den med Ludvig den 14. regjeringstid i Frankrike. Stilperioden hadde ingen budskap å komme med, men heller et mål om glede. Det sies at om Ludvig den 14. skapte barokken, må man kun si at det var Ludvig 15.s elskerinne (Madam Pompadur) som skapte rokokko.
Kjennetegn for denne perioden er asymmetriske former: S og C formete kurver, blomster, lyse og lette farger og naturalistiske motiver. Dette blir mest uttrykt i form for: interiører, kunsthåndverk og møbelkunst. Her ble og parkene en viktig arena. Speil var en viktig del av utsmykkingen, og var til for at alt skulle virke så mye større enn hva det egentlig var. De tunge barokkmøblene ble byttet ut med intime og små salonger, sjeselonger og små bord.De fleste kvinner var kledd i silke, med vide skjørt som var spendt utover fra midjen og ut. Og innsnørte liv. Den var gjerne pyntet med kniplinger og noen sløyfer.  Frisyrene utviklet seg fra å være enkel og elegant til og bli store tårn frisyrer gjerne med leketøy, sløyfer, tøy eller kniplinger.Mens mennene gikk med vest og frakk. Knebukser med hvitestrømper under og fine spennesko. Frisyren hos men gikk for det meste i filthatter med fjør og dekorasjoner. Eller en hvit parykk med en sløyfe i naken.
Art Nouveau:
Dette er svaret på den Tyske Jugendstilen. Hadde sin storhetstid på 1890- tallet. Ordet betyr «ny stil» på fransk. Denne stilen har lange men slanke linjer, og florale fletninger som glir over møblenes fine overflate. Mange av motivene som er bruket er særlig inspirert av blomster og planter, bølgede former, buer og kurver som gjerne ligger i klar strek.Egypt:
Egyptiske tradisjoner innenfor kunst og håndverk strekker seg over en periode på mer enn 2000 år, og det ble sikkert utviklet fler stilarter innenfor der igjen. Kunnskapene vi har om egyptisk håndverk har vi funnet først og fremst gjennom gravfunn. Men også slik som Malerier av forskjellige arbeid: snekkere, vevere, keramikere og gullsmeder. Og over hele verden i dag kan vi se eksempler på hva de har lagd på diverse museum. På de fleste møbler kan vi se at de fleste av føttene på møblene formet som dyreføtter. Egypt er kjent for sin produksjon av lin. De Brukte både gull, sølv og bronse som materialet for smykker. Noe ble importert mens andre ting fant de der.
Barokk:
Barokken regnes i hovedsak fra 1600- og 1700 – tallet. Alt på denne tiden ble bygget for å imponere. Både møbler og bygninger. Det ble brukt mye ornamenter, og det ble benyttet kupler og søyleganger. De var svært opptatt av kontrastene mellom lys og skygge, masse og tome rom. På bygningene gikk det meste i skulpturer og fresker.  Skulpturene var fulle av bevegelse, muskelstyrke og patos. Maleriene var ofte preget av dramatikk og komposisjonell overflod. Barokk betyr ujevn, ruglet perler eller falsk edelsten på portugisisk.
Moten på denne tiden viser at de brukte store parykker, kniplingskrager og store støvler mens kvinnen hadde vide silkekjoler med slep og alt. Skulle være mer storslagen og heroisk enn de i virkeligheten var.

Kompetansemål og mål for oppgaven:·        Tilegne seg kunnskap om og få innsikt i hva som kjennetegner en rekke historiske stilperioder.
·        Få enda mer øvelse i å jobbe med komposisjon.
·        Bli mer rutinert og kunne jobbe raskere i Photoshop.
·        Beskrive kultur- og håndverkshistorie, tradisjoner, organisering og særpreg i noen yrker innen design og håndverk.·        Bruke digitale verktøy i kvalitetsarbeid og presentasjons- og dokumentasjonsarbeid i tråd med yrkesmessige behov. 

Egenvurdering:Jeg syntes at oppgaven her var litt vanskelig å komme i gang med siden det var et så stort tema og du visste ikke helt hvilken stilhistorie du skulle velge. Og når du først hadde valgt en, var det det å få alle bildene til og passe sammen. Slik at det ikke bare ble en kollasj med masse rot på. Men etter at den første kollasjen var lagd gikk det radig for seg å lage de tre siste. Jeg følte at oppgaven her hjalp meg veldig i å lære mer om stilhistoriene som jeg valgte. Men følte kanskje det at de andre periodene ikke satt like bra siden vi ikke fikk jobbet så my med di.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar